Navigáció
     
Balaton Turmix
     
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Spirit of Balaton 2014 - élménybeszámolók » Spirit of Balaton 2014 - Vig Tamás cikke a port.hu-n
     
Spirit of Balaton 2014 - Vig Tamás cikke a port.hu-n

 

A cikk a port.hu-n jelent meg, szerzőjének szíves engedélyével közöljük.

http://www.port.hu/article/33369

Spirit Of Balaton

Bringával a Balaton körül 10 óra alatt

 

A Balaton legtöbbször egyet jelent a felhőtlen strandolással, azonban a sportolás is egyre kedveltebb, a vitorlás- és úszóversenyek nagy hagyományai mellett a kerékpáros rendezvények is feljövőben vannak.

 

A Balaton bringás megkerülése adja magát, amit évente több alkalommal is szervezett keretek között lehet megtenni, akár rövidebb szakaszokkal kiegészítve. A Spirit Of Balaton az egyik ilyen - egyébként  ingyenes - lehetőség, ami július első hétvégéjén kerül megszervezésre teljesítménytúra jelleggel - pecsételős ellenőrzőpontokkal. 24 óra alatt kell teljesíteni a teljes kört, leginkább Balatonmáriafürdőről, de valójában bármelyik ellenőrző pontról indulva. A túra részben ’önkiszolgáló’, hiszen az útvonalleírást, pecsételőlapokat otthon lehet kinyomtatni, viszont a Balaton körül több, mint 20 helyen vannak elhelyezve a kitáblázott pecsételő helyek.

Cikkek képei: sob-2014-vigtamas-01.jpg

A balatonmáriafürdői rajtnál azonnal pecsételéssel és az idő felírásával indul a túra, csillogó szemek, megcsináljuk-hangulat – de a 0. kilométernél ez azért (még) természetes… A túrát jellemzően az óramutató járásával megegyező irányban, tehát Keszthely felé indulva teljesítik a résztvevők – idén az első visszajelzések szerint olyan 900-an.

Cikkek képei: sob-2014-vigtamas-02.jpg

A 8 órai kezdés így július elején talán kicsit kései, de szerencsére nincs tűző napsütés, a nyugati végeken jól kiépített kerékpárúton gyorsan sikerül átkeveredni az északi partra. A helyzetet némiképp színesíti, hogy már az első vasúti átjárónál sikerül pirosat kapni . . . kis bosszankodás, de a helyzetet megmenti a fújdogáló hátszél.

A pecsételőhelyek egyébként jellemzően a bringakörút mentén kijelölt információs irodák, vendéglátóhelyek, strandbejáratok stb., mint itt is Vonyarcvashegyen. A túrát bármilyen kerékpárral lehet teljesíteni, de talán egy kicsit strapabíróbb bringa a célszerű – a kerékpárút minősége egyes szakaszokon sajnos nem az igazi...

Cikkek képei: sob-2014-vigtamas-03.jpg

Az északi parton itt-ott előforduló rövid emelkedők alig néhány tíz kilométer után még nem igazán vetetik észre magukat és a sokszor nagyon hangulatos helyen vezetett kerékpárút is élvezetessé teszi a hosszú tekerést.

Cikkek képei: sob-2014-vigtamas-04.jpg

Balatonfüred központjába érve a szokott zsúfoltság, amit tetőz egy promóciós céllal a mólónál köröző Ferrari is . . . kicsit kerülgetjük egymást, de aztán útjára engedem . . . végülis itt már nagyjából a táv felénél, 100 km körül jár az ember.

A kisebb-nagyobb emelkedők, a gondtalanul strandolók mellett aztán lassan irányba vesszük a déli partot és az egész körút talán legnagyobb emelkedőjét Balatonkenese és Balatonvilágos között.

Ez felvezet a világosi Magaspartra, ahol nagyszerű panoráma vár – és a képzeletben már megjelenik valahol a távolban a cél is.

Cikkek képei: sob-2014-vigtamas-05.jpg

Na de halad az idő és az étkezésre sem árt figyelni, a folyamatos iváson és csokieszegetésen túl itt az ideje egy nagyobb pihenőnek, ami egy spagetti képében ölt testet – de kell is a fennmaradt néhány tucat kilométerre. Ez biztosítja a testi feltöltődést, míg a déli partra érés a lelki fröccsöt.  Mindenesetre az ebédről, amolyan balatoni retro módon sikerül kapni egy fecnire kézzel írt blokkot . . . de nincs idő az elmélkedésre, az előző emelkedőnek köszönhetően itt egy gyors lejtőzés és máris Siófok központjában, a felső szinten forgó kávézóval rendelkező víztoronynál lévő információs irodában pecsételhetünk.

Cikkek képei: sob-2014-vigtamas-06.jpg

Aztán a déli parti települések szövevényes mellékutca-rendszerében folytatódik a túra, emelkedővel már nem kell megküzdeni, de az itt gurul a labda, fut a gyerek, a kutya, orrunk elé kitolt fűnyíró ’segíti’ az ébren maradást... Balatonföldváron már enyhülnek a fények, de innen már értelmezhető közelségbe kerül a cél.

Cikkek képei: sob-2014-vigtamas-07.jpg

Néhány köztes megálló és frissítő után Fonyódnál egyszerűen nem lehet nem megállni egy kis fotózásra . . . és innen már tényleg csak a végeláthatatlan hosszú Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő van hátra, kicsit már lámpával, kicsit (nagyon?) fáradtan...

Cikkek képei: sob-2014-vigtamas-08.jpg

Aztán a leghosszabb magyar település címre joggal pályázó Balatonmáriafürdőn feltűnik a cél és lőn, bekerül az utolsó pecsét is az "ellenőrzőbe". 212 km, valamivel több, mint 10 nyeregben töltött óra... A célban egy lánybúcsú vidám résztvevői még be akarnak vonni ebbe-abba (?),  de szerencsére gyorsan rájöttek, hogy ez most nem a legjobb pillanat…

A túrát igazából másnap reggel nyolcig is lehetett volna teljesíteni szintidőn belül, tehát aki szereti az éjszakai bringázást, annak további lehetőségeket is rejt a Spirit of Balaton.

Cikkek képei: sob-2014-vigtamas-09.jpg

A Balatont persze önállóan, mindenféle rendezvény nélkül is körbe lehet egy nap alatt bringázni, kényelmes tempóban persze több nap alatt is. De egy adott időpont, esemény talán kicsit több motivációt jelent, ami ilyen távon azért elkél. Mindenesetre az elmondható, hogy aki 20-22 kilométeres sebességgel huzamosan tekert már, annak bátran ajánlható – a többi már tényleg a kitartásról szól.

Vig Tamás - PORT.hu

     
Fővédnök
A Spirit of Balaton támogatója:

Fővédnök:
Dr. Simicskó István
Honvédelmi miniszter
     
Kapcsolat
Információk, hírlevél, részveteli regisztráció: spiritofbalaton (kukac) gmail.com
     
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
     
Add tovább!
     
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2022.04.20. 19:58
Kedves Apalaci! Igen, már évek óta minden résztvevő kap valamilyen ajándékot, pl. kitűző, hűtőmágnes :)

2022.04.17. 12:44
Kedves György! Négy évvel ezelőtt "feszegettem" a témát, hogy miért nincs jelvény vagy kitűző. Jól látom, hogy már mégis van?

2022.03.21. 15:03
Szia Gyuri! Légyszíves írd meg az egyesület adószámát az 1% SZJA miatt. Köszönöm: Gábor

2022.02.09. 22:33
Kedves Neo! A regisztrációt azóta sikeresen rendeztük, egyébként minden információ megtalálható a Részvételi regisztráció oldalunkon! A felnőtt részvételi díj változatlanul 4000 Ft

2022.01.29. 18:18
Szia! Szeretnék jelentkezni az idei spirit of balaton körre, tavaly nem voltam, más esemény, i szeretném kérdezni, hogy most mennyi a nevezési díj, és kérnék egy számlaszámot is, előre is köszönöm szé

2021.06.08. 15:02
IGEN: IDÉN IS LESZ SPIRIT OF BALATON!!! Regisztráció: https://www.spiri.
..ticle_id=7
Sok szeretettel várunk minden vállalkozó kedvű kerékpárost!

2021.05.14. 10:49
Kedves Alien! Nagyon úgy néz ki, hogy idén is lesz Spirit, már sokan regisztráltak is, de a részvételi díjat csak akkor kérjük átutalni, ha biztos lesz a szervezés (ez még 1-2 hét). Téged is várunk :)

2021.05.10. 11:57
Szia Gyuri! Mikor lehet befizetni az idei nevezési díjat? :)

2020.06.12. 12:14
Ma végre eldőlt: IDÉN IS LESZ SPIRIT OF BALATON!!! Regisztráció: https://www.spiri.
..ticle_id=7
Sok szeretettel várunk minden vállalkozó kedvű kerékpárost!

2020.06.03. 13:23
Kedves Neo! Igen, a pecsétkönyvet és a többi, a részvételhez szükséges dokumentumot email-ben küldjük ki a regisztrált résztvevőknek. A szervezés szerencsére egyre biztosabbnak kezd látszani :)

     
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 404
· Legújabb tag: DD
     
Statisztikák