Navigáció
     
Balaton Turmix
     
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Spirit of Balaton 2021 - élménybeszámolók » Spirit of Balaton 2021 - Plaszkó Roland fotói és élménybeszámolója
     
Spirit of Balaton 2021 - Plaszkó Roland fotói és élménybeszámolója


Plaszkó Roland régi, visszatérő résztvevőnk, aki a tíz évvel ezelőtti Spirit of Balaton-on tekerte le első "hivatalos" Balaton-körét. Számára a Spirit adta élmény mindig más és más alapgondolatra van felfűzve: volt, hogy lassan és kényelmesen, közel egy nap alatt tette meg a Balaton-kört, de volt, hogy közel feleennyi idő alatt. Idén úgy gondolta, nagyobbrészt éjszaka teszi meg a több, mint kétszáz kilométert, így csak estefelére érkezett meg Tiszaújvárosból Zamárdiba, s fél hat körül indult el. Mint a Balaton keleti végéről indulók általában, ő is az északi partnak vette az irányt és reggel hét óra előtt néhány perccel zárta be a teljes Balaton-kört. Hangulatos fotói mellett filozófiai jellegű gondolatokat is felvonultató élménybeszámolóval örvendeztetett meg bennünket.


Atyavilág, eltelt 10 év azóta, hogy itt a Spirit-en az első hivatalos Balaton-kört megtettem… Azt sem tudtam, hogy merre és hogyan kell menni. Térkép sem volt, csak egy pénztárca, meg bátorság. Ész nélkül kétszázpár kilométer, csak az élmény, a kaland. Visszagondolva még a kerékpár sem akarta, mert az indulást követő 10 km után mind a kettő bowden kiszakadt a fékkarból… Az ember egyedül bolyong egy tó körül, táblák nélküli, jelöletlen aszfaltutakon. Reménykedik, hogy a következő községben lesz egy bolt, ahol van ital és étel, értelmes nyitvatartás, és hogy el ne tolják a bringát, mert a lakat az jó helyen maradt: otthon… Túléltem a húgom elesését is, majd mentőzés és vállműtét pár éve . . . mert persze meleg is volt, annyira nem figyeltünk az étkezésre sem, csak menjünk… Aztán egy évre rá lett több erő és kitartás és vele együtt egy 19 órás kör.

Ha belegondolok, hogy az első és a mostani között mekkora különbség van ész és tervezés között - atyavilág! Harmadjára már sok okossággal lettem gazdagabb, de a kerékpárutat nem adtam fel, hisz így fair a játék… Voltak gondolatok már pár éve, hogy unalmas a kör, meleg van (ám volt olyan év, hogy pulóver kellett nappal), mindig ugyanarra, meg ugyanakkor… Este kéne menni… Hogyan? Kivel? Jó lesz? Bringa alkalmas? Boltok lesznek nyitva? Mert hiába van bankkártya… Lett bringa, lett egy 10 éves játék és lett egy jó rendezvény! 383-as rajtszámmal??? Előző nap esti nevezéssel… Élmény volt látni a sok emberkét a telefonnal, ahogyan keresik a pecsételőhelyeket.

Szóval esti tekerés. Remegő bizalmatlanság, az időjárásfigyelők aktívak voltak, hogy akkor esni fog? Hideg lesz? Mekkora szél lesz? Ha jobbra megyek, nem lesz pecsétem, ha balra, akkor lesz, de akkor honnan induljak? Hol hagyjam a kocsit? Csak én megyek innen, ott találkozok emberekkel…

Zamárdi a kezdés. Itthonról el is indultam 13 órakor, jó nagy előnyt adva a pajtásoknak :)  Néztek is nagyokat az állomásokon, hogy milyen üres a pecsétkönyvem, pláne a kezdő helyen. Le is értem 16.45-re Zamárdiba a katolikus templomhoz, aholis csendesen és szépen át is vészelte a kocsi a kalandomat :)

 

Cikkek képei: sob-2021-plaszkoroland-01.jpg


17:31-kor megkaptam az induló pecsétet, majd irány Balatonvilágos. Szokatlan a jó út, sok helyen új aszfaltot kapott az út, örvendetes! Iparkodni kell, mert a kenesei és a füredi pecsét is kell.

18:03: Siófok. Gyorsan megvan a kilátó és a pecsét is. Sóstó: elfelejtettem meghúzni a kulacstartó csavarjait, kis szerelés és várjuk Világost.

18:57: Balatonvilágos. Próbáltam figyelni az új útjelöléseket, mert amerre régen jártunk, az most nagyon nem ez.

19:23: Kenese. Begurul az ember Világosról. Milyen érdekes, hogy elég széles az életkor a rendezvényen. S ha reggel 8-kor indultak Máriáról, akkor innen még hosszú az út…

Balatonalmádiban a régi pecsételőhelytől visszább Füred irányába szörpöt árult egy fiatal srác. A jókedve és az áruja megérne egy pecsételőhelyet jövőre!

20:33: Alsóörs. Az ember fia úgy van vele, hogy az elmúlt 10 évben valahogy sosem adta, hogy a szervezővel legyen egy közös fotó. Hát itt meglett :D

21:10: Balatonfüred. Az, hogy nem voltak a sétányon, egy dolog, de hogy a kiülők üresek??? A pecsételő sráccal beszélgettem is 20 percet . . . bár leültem volna…

22 óra: Aszófő. Este 10 óra és eltűntek az emberek! Nyugodt fotózás egy táblával. Belekanyarodok a „nagykörbe”.

 

Cikkek képei: sob-2021-plaszkoroland-02.jpg


Cikkek képei: sob-2021-plaszkoroland-03.jpg

 

22:12: Balatonudvari. Pecsételőbácsi vár, érkezik egy házaspár is, 60-70 közöttiek. Aranyosak, de mennyire fittek! Az eszem megáll!

22:39: Balatonakali. Egy jó sör, megy pár falat a „lekvárosdesszertből”. Alig vannak emberek. A lámpámra meg is jegyzik, hogy jól világít - 80 lux…

23:33: Révfülöp. Kedves bringás bácsi vár, beszélgetünk. Jó, hogy van fejlámpám, mert akkorát ütött az út Akali és Fülöp közt, hogy kiesett a tartóból a kólám. Állítólag vannak előttem és nagyon fáradtak, mondja a fülöpi pecsételő. Találkozok is velük Ábrahámhegyen 0:02-kor. Szerintem csak eléheztek.

Badacsony. Jó látni, hogy a fiatalok buliznak, de mennyi is van! Ezt lett volna jó látni pl. Füreden is… De itt van élet! Meg is jött a szél, de nem hozott esőt, viszont azt a sok Timon családot, majd Pumbaa-ék és néha Bambiék is átfutnak előttem az éjszakában… (Értelemszerű megfeleltetésben: rókák, vaddisznók és őzek – a szerk.) Az ész megáll!

Balatongyörök. A strand bejáratánál eszem ismét a „desszertből”, mert enni kell. Sok van még vissza. És nincsenek szúnyogok! Gondolkodom, hogy a vékony pulóvert fel kéne venni, mert nem kéne megfázni. Találkozok görkorisokkal Szigligetnél. Messziről kiabálva köszönnek :)

 

Cikkek képei: sob-2021-plaszkoroland-04.jpg

 

3:14: Balatonberény. Megvolt az első ásítás. Az idő jó, de még nem veszem le a pulóvert, mert kiérve a faluból azért a szél még hideg. Sok idő után most találkoztam csak újra bringásokkal.


Cikkek képei: sob-2021-plaszkoroland-05.jpg


3:30: Balatonmária. Bácsival beszélgetés az élet nagy gondjairól-dolgairól. Milyen jó egy kicsit megállni és beszélgetni fesztelenül. Innen Fonyódig csak egyenesen… A nap első fényeit már látni!!!!


Cikkek képei: sob-2021-plaszkoroland-06.jpg

 

4:13: Balatonfenyves. Nem akartam megállni, nem volt erőm. Belegondoltam, hogy ezekből az egyenesekből még mennyi van és nem telik…

4:41: Fonyód. A horgászok reggel a szokásos módon köszönnek :) A Nap már felkelt :) Alig várom, hogy a Szántód táblát meglássam. Még kb. kettő óra és megvan a buli, de addig még Lellén a parkban az uccsó falatokat el kell fogyasztani, mert később probléma is lehet. Végre megcsinálták a rossz részeket Lelle és Földvár között és már boldogan és szépen járható.

 

Cikkek képei: sob-2021-plaszkoroland-07.jpg


És az alig várt megérkezés: Zamárdiban 6:55-kor beírják a végállomást :)

.

     
Fővédnök
A Spirit of Balaton támogatója:

Fővédnök:
Dr. Simicskó István
Honvédelmi miniszter
     
Kapcsolat
Információk, hírlevél, részveteli regisztráció: spiritofbalaton (kukac) gmail.com
     
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
     
Add tovább!
     
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2022.04.20. 19:58
Kedves Apalaci! Igen, már évek óta minden résztvevő kap valamilyen ajándékot, pl. kitűző, hűtőmágnes :)

2022.04.17. 12:44
Kedves György! Négy évvel ezelőtt "feszegettem" a témát, hogy miért nincs jelvény vagy kitűző. Jól látom, hogy már mégis van?

2022.03.21. 15:03
Szia Gyuri! Légyszíves írd meg az egyesület adószámát az 1% SZJA miatt. Köszönöm: Gábor

2022.02.09. 22:33
Kedves Neo! A regisztrációt azóta sikeresen rendeztük, egyébként minden információ megtalálható a Részvételi regisztráció oldalunkon! A felnőtt részvételi díj változatlanul 4000 Ft

2022.01.29. 18:18
Szia! Szeretnék jelentkezni az idei spirit of balaton körre, tavaly nem voltam, más esemény, i szeretném kérdezni, hogy most mennyi a nevezési díj, és kérnék egy számlaszámot is, előre is köszönöm szé

2021.06.08. 15:02
IGEN: IDÉN IS LESZ SPIRIT OF BALATON!!! Regisztráció: https://www.spiri.
..ticle_id=7
Sok szeretettel várunk minden vállalkozó kedvű kerékpárost!

2021.05.14. 10:49
Kedves Alien! Nagyon úgy néz ki, hogy idén is lesz Spirit, már sokan regisztráltak is, de a részvételi díjat csak akkor kérjük átutalni, ha biztos lesz a szervezés (ez még 1-2 hét). Téged is várunk :)

2021.05.10. 11:57
Szia Gyuri! Mikor lehet befizetni az idei nevezési díjat? :)

2020.06.12. 12:14
Ma végre eldőlt: IDÉN IS LESZ SPIRIT OF BALATON!!! Regisztráció: https://www.spiri.
..ticle_id=7
Sok szeretettel várunk minden vállalkozó kedvű kerékpárost!

2020.06.03. 13:23
Kedves Neo! Igen, a pecsétkönyvet és a többi, a részvételhez szükséges dokumentumot email-ben küldjük ki a regisztrált résztvevőknek. A szervezés szerencsére egyre biztosabbnak kezd látszani :)

     
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 404
· Legújabb tag: DD
     
Statisztikák