Navigáció
     
Balaton Turmix
     
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Spirit of Balaton 2013 - élménybeszámolók » Hulman István saját építésű kerékpárjai
     
Hulman István saját építésű kerékpárjai

 

Már általános iskolás korom óta szeretek biciklizni, elsősorban a lakhelyem környékén, ami ekkor Győrt és környékét jelentette. Középiskolásan kedvenc távom a Győr-Balatonalmádi útvonal volt. Később Sopronban folytatódott a hobbim, ahol a vasfüggöny megszűnésével jelentősen kibővült a bejárható útvonalak száma, hossza és javult a minősége. Jellemző erre a környékre a sík terep hiánya, ami az erőnléti edzés szempontjából még jó is. 60 éves korom körül tapasztaltam, hogy kb. 2 óra után nem tudok már ülni a nyergen, úgy fáj az alfelem. Szerencse vagy véletlen egybeesés, hogy ezidőtájt bukkantam a neten a fekvőbiciklikre és annak előnyeit ecsetelő leírásokra. A gyári gépek áraira való tekintettel rögtön eldöntöttem, hogy sajátkezűleg fogok ilyet készíteni. De milyet, ez itt a kérdés? A vásárolható rekumbensek 1400 és 3000 euro között vannak, a súlyuk 15-18 kg közötti, és a legtöbb aluvázas. Szépek, nagyon jók ás drágák – a mi fizetésünkhöz, nyugdíjunkhoz képest.

A legegyszerűbb és a legolcsóbb a PYTHON típusú, kormány nélküli kétkerekű volt. Miután rövid idő alatt nem tanultam meg a vezetését, döntöttem úgy, hogy kell még egy kerék. Így készült el 2011-ben a prototípusom, egy PYTHON-TRIKE. Ennek könnyített (22 kg-os) változatával 2012-ben már többször megkerültem a Fertő-tavat, majd idén a Balatont is. A túrák után sem derékfájás, sem izomláz nem gyötört! A méreteim miatt (170 cm magas vagyok) csak 20”-os első meghajtott kereket tudok használni, mellyel normál áttételekkel lassabban haladok a hegyibiciklimhez (és általában másokhoz) képest. Ez a Balaton kerülésénél jelentős időhátrányt okozott – de máskor ez nem probléma, mert fő a kényelem!


Cikkek képei: hulmanistvan-pythontrike-i.jpg

                                                    Python trike I.


Cikkek képei: hulmanistvan-pythontrike-ii.jpg

                                                   Python trike II.


Még 2011-ben készítettem egy hosszú tengelytávú (LWB típusú) kétkerekűt is, melynek egyedüli hátránya az 5/4”-os hajlított acélcső vázból adódó 33 kg-os összsúly. Ez sík terepen nem gond, de hol van itt sík terep? Ezt a biciklit a továbbiakban donorként használtam fel. Tapasztalatszerzéshez jó volt.


Cikkek képei: hulmanistvan-lwb.jpg

                                                         LWB I.


Cikkek képei: hulmanistvan-lwb-ez-is.jpg

                                                        LWB II.


Ezek után egyetlen gondom (a kényelem mellett) a súlycsökkentés, mely cél érdekében újabb kétkerekű készül jelenleg, lassan a garázsban. Ez rövid tengelytávú (SWB) kerékpár, mint az AZUB, OPTIMA, stb. márkák. Elöl 20”-os, hátul hajtott 26”-os kerekekkel, valamint fa vázzal készül. Hátránya a háromszoros lánchossz. A próba előtti súlya 17,6 kg! Amennyiben a váz a tavaszi próbautakon (hegymenetben is) merev lesz, úgy valószínű, hogy 2014-ben ezzel indulok a Spirit of Balaton-on.

A fentieken kívül még találtam egy újabb, nekem megfelelő típust, melyhez a vázat már beszereztem, a kivitele egyszerűbb, a váza merev marad, az ülése az általam készített, megszokott favázas, szivacsos, mindkét kereke 26”-os, az első a hajtott. Ez a CRUZE bike típus. (A legolcsóbb is 1100 dollár.)

A technikai hátterem nagyon egyszerű: hegesztőtrafó, flex, fúrógép, valamint mostanra némi tapasztalat. A szükséges anyagokat régi biciklikről, illetve helyben valamelyik üzletben szerzem be.

Jelenleg itt tartok. A tervem 2014-ben a Spirit of Balaton mindenképpen, valamint álmom a Passau-Bécs-Sopron útvonal megtétele.


Végezetül pedig egy nemrég készített panorámafotóm kedvenc bicikliútvonalaim egyikéről, a Fertő-tó környékéről, háttérben a pozsonyi várral:


Cikkek képei: hulmanistvan-fertotoespozsony.jpg

     
Fővédnök
A Spirit of Balaton támogatója:

Fővédnök:
Dr. Simicskó István
Honvédelmi miniszter
     
Kapcsolat
Információk, hírlevél, részveteli regisztráció: spiritofbalaton (kukac) gmail.com
     
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
     
Add tovább!
     
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2022.04.20. 19:58
Kedves Apalaci! Igen, már évek óta minden résztvevő kap valamilyen ajándékot, pl. kitűző, hűtőmágnes :)

2022.04.17. 12:44
Kedves György! Négy évvel ezelőtt "feszegettem" a témát, hogy miért nincs jelvény vagy kitűző. Jól látom, hogy már mégis van?

2022.03.21. 15:03
Szia Gyuri! Légyszíves írd meg az egyesület adószámát az 1% SZJA miatt. Köszönöm: Gábor

2022.02.09. 22:33
Kedves Neo! A regisztrációt azóta sikeresen rendeztük, egyébként minden információ megtalálható a Részvételi regisztráció oldalunkon! A felnőtt részvételi díj változatlanul 4000 Ft

2022.01.29. 18:18
Szia! Szeretnék jelentkezni az idei spirit of balaton körre, tavaly nem voltam, más esemény, i szeretném kérdezni, hogy most mennyi a nevezési díj, és kérnék egy számlaszámot is, előre is köszönöm szé

2021.06.08. 15:02
IGEN: IDÉN IS LESZ SPIRIT OF BALATON!!! Regisztráció: https://www.spiri.
..ticle_id=7
Sok szeretettel várunk minden vállalkozó kedvű kerékpárost!

2021.05.14. 10:49
Kedves Alien! Nagyon úgy néz ki, hogy idén is lesz Spirit, már sokan regisztráltak is, de a részvételi díjat csak akkor kérjük átutalni, ha biztos lesz a szervezés (ez még 1-2 hét). Téged is várunk :)

2021.05.10. 11:57
Szia Gyuri! Mikor lehet befizetni az idei nevezési díjat? :)

2020.06.12. 12:14
Ma végre eldőlt: IDÉN IS LESZ SPIRIT OF BALATON!!! Regisztráció: https://www.spiri.
..ticle_id=7
Sok szeretettel várunk minden vállalkozó kedvű kerékpárost!

2020.06.03. 13:23
Kedves Neo! Igen, a pecsétkönyvet és a többi, a részvételhez szükséges dokumentumot email-ben küldjük ki a regisztrált résztvevőknek. A szervezés szerencsére egyre biztosabbnak kezd látszani :)

     
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 404
· Legújabb tag: DD
     
Statisztikák