Navigáció
     
Balaton Turmix
     
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Spirit of Balaton 2014 - élménybeszámolók » Spirit of Balaton 2014 - Hanner Zsolt élménybeszámolója
     
Spirit of Balaton 2014 - Hanner Zsolt élménybeszámolója

 

A TÚRA :)

 

Igen, így nagybetűvel, A TÚRÁ-ról szeretnék egy-két gondolatot, élményt-érzést megosztani. Eddig ez volt a leghosszabb túra, amin résztvettem, volt már ugyan egy 90-100 km-es, de ez most 140-150 km volt!

Minden év július első szombatján útra kel a sok sok kitartó, természetet szerető bringás és körbejárja Magyarország egyik legszebb vidékét, a Balatont. Ha esetleg megfordult a fejedben, hogy Te is nekivágsz, szeretnék egy-két tapasztalatot megosztani, hátha hasznos lesz a jövőben!

Utamat a Sports-Tracker-rel követtem, az alábbi linken meg is nyitható, de ide is másolom a térképre kirajzolt utamat. A Sports-Tracker-ben 8 órás időtartam szerepel, de ez csak az az idő volt, amikor tekertük a bringát, a teljes túra – a komppal rövidített Balaton-kör vagy más néven a Kis kör, de erről majd később - közel 12 órát vett igénybe.

 

http://www.sports-tracker.com/#/workout/bbsports/f6tlr2tmb8g8mgdh

 

Cikkek képei: sob-2014-hannerzsolt-01.jpg

 

Ha Te is szeretnél részt venni a Spirit of Balaton-on és messzebbről érkezel, akkor nézhetsz a környéken egy hotelt, panziót vagy hasonlót az útvonal mentén, ahonnan reggel elindulhatsz. Az mindenképpen erősen meggondolandó, hogy szombaton reggel beülsz a kocsiba, órákat vezetsz és utána felülsz a bringára és úgy mész - ez szerintem kevésbé esélyes, bár nem vagyunk egyformák. Szinte mindegy, milyen szállásra mész, de ha tanácsolhatom, klímás szobát vagy legalábbis hűvösebbet szerezz magadnak.

A Spirit of Balaton Balaton-köre alapvetően egy teljesítménytúra, negyvenvalahány település és huszonvalahány pecsételőállomás van a tó partja mentén, bárhol elkezdheted és ahol elkezdted, ott is kell abbahagyni, tehát menned kell egy kört. Annyi "könnyítés" van , hogy van „kis kör” is, ez azt jelenti, hogy Tihanynál át tudsz kelni komppal és akkor a Balaton keleti részét nem kell megkerülnöd. Mi ezt választottuk , de erről is majd később!

Reggel 8-kor indultunk a Bringákkal és tulajdonképpen hihetetlenül kellemes utunk volt. Körülbelül 6-12 kilométerenként vannak az állomások, ahol 5 percre megállsz, pecsételnek, aláírnak és már mész is tovább. Amiért érdemes elmenni, hogy rendkívül kedves emberekkel találkozhatsz és gyönyörű helyeken tekerhetsz végig!

Mi kellemes túratempóban mentünk, voltak, akik száguldva húztak el melletünk, voltak, akiket mi hagytunk le. De ez egyáltalán nem erről szól, itt nincs díj, nincs kupa, nincs újságcikk, itt Te vagy, a bringád, az út és a barátod vagy társad, akivel együtt mentél.

És itt a következő tanács: ha teheted, egyedül ne vágj neki, s nem azért, mert bajod lesz  és nem találnak meg, hanem mert a lelki és fizikai fáradságnál jó, ha kihúz valaki a gödörből! Bizony nekünk is voltak mélypontok és Neked is lehet. Nem a lábad fárad el, inkább agyilag zakkansz meg :):):) Ilyenkor jó, ha ott van melletted valaki, aki "fejbekólint"!

A bringáról , hogy milyennel vágj neki. Szinte teljesen mindegy , alapvetően sík vidék a Balaton partvonala, bár van egy két emelkedő. Olyan kerékpárral menj, amit már megszoktál, beülted a nyerget, ismered a kerékpár minden rezdülését, "akivel" már összeszoktál :):). Én láttam országútit, montit, de még downhill bringa is volt, sőt, mivel ez egy túra, túrabringa és crosstrekking is volt. A crosstrekking jó lehet a nagy kerék és rugós villa miatt, nekem ez nem volt , de így is túléltem - tudnod kell, mikor állj ki a nyeregből, hogy megóvd a hátsódat.

Ami rendkívül jó élmény volt, hogy minden bringás az ismerősöd :):), mindenki integet és mosolyog, s olyan, mintha csak a közértbe tekernének el, senkin nem látszik a fáradtság!

Szóval reggel nyolckor indultunk, huszonvalahány állomáson voltunk, ez 2,5 óra pecsételés, volt egy kis pihenő is, kb. 40 perc és sajnos néha azzal is idő ment el, hogy keressük az ellenőrzőpontokat , mert nem mindenhol volt egyértelmű, hogy hova kell menni. (Egyébként nem gond, ha egy-két állomás kimarad.) Mi Balatonföldvárról indultunk és nyugat felé mentünk, de Te kelet felé indulj, ha eljössz, mert akkor először az északi partot járod végig és itt szinte mindig lefelé gurulsz, nem tudom, miért, de az az irány jobbnak tűnik!

A Keszthely környéki rész nagyon szép volt, volt, ahol bringát emeltünk, volt ahol mosolyogtak ránk, volt, ahol a városokban integettek és szurkoltak , nagyon jó volt!!!

Ha végig akarod csinálni a nagy kört (remélem, jövőre sikerül nekünk is!), akkor korán el kell indulnod reggel és akkor túratempóban este 22:00-22:30 -re végezhetsz, mi ugye reggel 8-kor indultunk és kb. 20 óra körül voltunk Tihanynál és itt úgy számoltunk, hogy még kb 4 óra lett volna a teljes kör, ezért irány a komp, ez mondjuk még a kerékpárúton jó ötletnek tűnt, de amikor mentünk Tihany felé - háááát, rengeteg domb meg emelkedő meg lejtő meg minden, úgyhogy downhillesek meg száguldani szeretők előnyben!

És itt van még egy jótanács: jó áttételű bringád legyen, nekem egy 28-as kerekű 52-42-30/11-26-os Merida speeder van. Társamnak egy monti volt 26-os kerékkel, hát az emelkedőkön lehagytam, lefelé meg ő suhant el, őrült downhill-es volt, nem is fékezett :):), én meg féltem a lejtőn lefelé oszt’ izzasztottam a tárcsaféket…

Jó volt, szép volt, ha végigcsinálod, Neked is jó lesz -  fantasztikus érzés, hogy meg tudod csinálni, hogy ez is megvan :):):)

A szervezőknek hatalmas köszönet, mert azt tudni kell, hogy ez egy teljesen ingyenes rendezvény, egy önszerveződő csapat, akik ott ülnek napi 24 órában és várnak Téged , hogy megkínáljanak vízzel, mosollyal , pecsételjenek, drukkoljanak neked - köszönet érte! És hogy miért érdemes még megcsinálni? Például azért, mert gyönyörű helyeken járhatsz és mert megnézheted a naplementét mondjuk a szántódi révből :))

Találkozzunk jövőre is július első szombatján :):)

 

     
Fővédnök
A Spirit of Balaton támogatója:

Fővédnök:
Dr. Simicskó István
Honvédelmi miniszter
     
Kapcsolat
Információk, hírlevél, részveteli regisztráció: spiritofbalaton (kukac) gmail.com
     
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
     
Add tovább!
     
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2022.04.20. 19:58
Kedves Apalaci! Igen, már évek óta minden résztvevő kap valamilyen ajándékot, pl. kitűző, hűtőmágnes :)

2022.04.17. 12:44
Kedves György! Négy évvel ezelőtt "feszegettem" a témát, hogy miért nincs jelvény vagy kitűző. Jól látom, hogy már mégis van?

2022.03.21. 15:03
Szia Gyuri! Légyszíves írd meg az egyesület adószámát az 1% SZJA miatt. Köszönöm: Gábor

2022.02.09. 22:33
Kedves Neo! A regisztrációt azóta sikeresen rendeztük, egyébként minden információ megtalálható a Részvételi regisztráció oldalunkon! A felnőtt részvételi díj változatlanul 4000 Ft

2022.01.29. 18:18
Szia! Szeretnék jelentkezni az idei spirit of balaton körre, tavaly nem voltam, más esemény, i szeretném kérdezni, hogy most mennyi a nevezési díj, és kérnék egy számlaszámot is, előre is köszönöm szé

2021.06.08. 15:02
IGEN: IDÉN IS LESZ SPIRIT OF BALATON!!! Regisztráció: https://www.spiri.
..ticle_id=7
Sok szeretettel várunk minden vállalkozó kedvű kerékpárost!

2021.05.14. 10:49
Kedves Alien! Nagyon úgy néz ki, hogy idén is lesz Spirit, már sokan regisztráltak is, de a részvételi díjat csak akkor kérjük átutalni, ha biztos lesz a szervezés (ez még 1-2 hét). Téged is várunk :)

2021.05.10. 11:57
Szia Gyuri! Mikor lehet befizetni az idei nevezési díjat? :)

2020.06.12. 12:14
Ma végre eldőlt: IDÉN IS LESZ SPIRIT OF BALATON!!! Regisztráció: https://www.spiri.
..ticle_id=7
Sok szeretettel várunk minden vállalkozó kedvű kerékpárost!

2020.06.03. 13:23
Kedves Neo! Igen, a pecsétkönyvet és a többi, a részvételhez szükséges dokumentumot email-ben küldjük ki a regisztrált résztvevőknek. A szervezés szerencsére egyre biztosabbnak kezd látszani :)

     
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 404
· Legújabb tag: DD
     
Statisztikák